Blog

Leaky gut, wat is dat?!

Leaky gut syndroom is een niet medisch erkende aandoening. Miljoenen mensen hebben hier last van, maar vaak heeft men dit niet eens door. Gelukkig leren we er steeds meer over.

‘Leaky gut’ betekend in het Nederlands: lekkende darm.

Lekkende darm, of nauwkeuriger: een verhoogde darmdoorlaatbaarheid, kan tot vele gezondheidsproblemen leiden, zoals:

* Voedingsovergevoeligheden (met weer eigen gevolgen)

* Allergieën zoals Hooikoorts

* Hoofdpijn

* Vermoeidheid (Chronisch)

* Gewrichtsproblemen

* Huidproblemen

* Verteringsproblemen

* Moeilijke stoelgang

* Gewichtstoename

* Schildklierproblemen

* Metabool syndroom

Blijft een Leaky Gut onbehandeld (wat vaak het geval omdat men het niet door heeft) dan kunnen meerdere problemen ontstaan. We spreken dan van een syndroom. Het betreft problemen zoals Darmontstekingen, Colitus Ulcerosa, Morbus Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom, artritis, eczeem, psoriasis, depressie, angstaanvallen, migraine, spierpijn en -zwakte en natuurlijk chronische vermoeidheid. Uiteraard zullen al deze symptomen zelden bij één persoon allemaal naar voren komen. Vaak is het een combinatie van 2 tot 4 symptomen. Dat verschilt per persoon. Herken jij er een aantal bij jezelf?

Studies wijzen uit dat de oorzaak van:

* voedselintoleranties

* lage energie status

* gewrichtspijn

* schildklier aandoening

* vertraagd metabolisme

* auto-immuun ziekten

een uiting kan zijn van leaky gut door het hele lichaam.

Een ander probleem bij leaky gut is dat het de opname van mineralen en vitaminen belemmert.

Er zijn vier hoofdoorzaken voor Leaky Gut:

1. Slechte voeding

Lectine

Voeding rijk aan Lectine, zoals bonen en peulvruchten, kan problemen geven. Maar meestal is het de schuld van tarwe, rijst, spelt, soja. Niet zelden zijn het de gluten in die producten die problemen in de darm veroorzaken. Let op, dit is wat anders dan een gluten-intolerantie of coeliakie!! Wil je van Leaky gut afkomen? Vermijd dan

voedsel dat rijk is aan gluten, zoals tarwe. Het is het beste is om alle granen (tijdelijk) te vermijden.

Zuivel

Koemelk is een andere mogelijke veroorzaker van het lekkende darm syndroom. En de achterliggende oorzaak is meestal niet de lactose (wat eigenlijk een melksuiker is) maar het melkeiwit Caseïne, meer specifiek A1-caseïne. Tevens maakt het pasteuriseren van melk de enzymen kapot die belangrijk zijn voor de vertering van lactose. Daardoor kan lactose uiteindelijk wel moeilijker verteerd worden door de mens. Let op: ook kaas en andere zuivel bevat veel caseïne.

Suiker

Suikers zijn de laatste maar zeker niet de minste, in deze korte opsomming. Suiker beschadigt het verteringskanaal. Dat komt mede omdat suiker de gist candida albicans laat groeien. Schimmels en gisten groeien nu eenmaal goed op suiker en suikerrijk voedsel. Krijgen deze schimmels en gisten te veel ruimte en/of nemen ze in aantal teveel toe? Dan heeft dat schadelijke gevolgen voor je darmwand.

2. Chronische Stress

Stress verzwakt op termijn het immuunsysteem. Daardoor kan de darmwand de ‘grens niet meer goed bewaken’. Dat is immers een van de functies van het immuunsysteem: vechten tegen indringers. In tijden van stress is het lichaam eerder gericht op bedreigingen uit de externe omgeving van het lichaam en veel minder op bedreigingen in het verteringskanaal. Zodoende krijgen bacteriën, parasieten, schimmels en virussen meer kans.

Dit leidt tot immuun-problemen in de darm. Op zijn beurt leidt dit dan weer tot kleine ontstekingen in de darmcellen. Die darmcellen gaan kapot en er ontstaat ruimte. Die ruimte noemen we ‘leaky gut’ of ‘lekkende darm’.

Om stress te verminderen is het belangrijk voldoende nachtrust te nemen en plezier te hebben in wat je doet. Yoga en sporten kunnen helpen om stress te verminderen.

3. Toxines

Meer dan 80.000 chemicaliën en toxines komen met jou in aanraking. Elk jaar! Maar degene die meestal verantwoordelijk zijn voor leaky gut zijn: antibiotica, pesticiden, aspirine, drugs en andere medicamenten. Vergeet echter ook niet onze standaard personal care producten die vol zitten met chemicaliën! Lees hier meer over in onze gratis download: Giftige 10

4. Dysbiose

Een van de meest voor de hand liggende oorzaken van ‘leaky gut’ is een dysbiose. Dysbiose is niets anders dan een verstoorde darmflora. Met andere woorden: een scheve verhouding tussen goede en slechte bacteriën in je darm. (Darmflora wordt vaak omschreven als: het totaal aan goede darmbacteriën.) Een verstoorde darmflora wordt onder andere veroorzaakt door de eerder genoemde medicatie en chemicaliën. Maar ook je voedingspatroon heeft een zeer grote invloed op de verhouding! Als je gezond eet, veel groenten weinig vlees en normale hoeveelheden van de goede vetten, heb je een betere darmflora.

Hoe verhelp ik leaky gut? Wat is de beste behandeling?

Goed nieuws: je kunt Leaky gut geheel herstellen. De darm-doorlaatbaarheid wordt dan weer normaal. Opgebouwde klachten-patronen verdwijnen langzaam maar

zeker. Helaas is er geen standaard protocol waarmee iedereen geneest van leaky gut. Er is wel een soort leidraad voor een behandelplan, aangevuld met belangrijke individuele therapieën.

Een van de eerste zaken die aangepakt wordt is de voeding!

Daar komt de kennis van een Orthomoleculair voedingsdeskundige enorm bij van pas. Hij/zij gaat samen met jou werken aan een nieuwe leefstijl.

Wist jij dat de eigenaar van de Organic Living Company ook Orthomoleculair advies mag geven? E-mail gerust met jouw vragen!

Toch liever zelfstandig aan de gang?

Hier zijn de belangrijkste zes voedingsmiddelen en supplementen om leaky gut te herstellen 1. Kippenbotten bouillon (Voor vegetariërs en veganisten heb ik ook een alternatief)

2. Rauwe melk producten (gefermenteerd, zoals Kefir)

3. Gefermenteerde groenten (zoals zuurkool)

4. Kokos, kokosvet en kokosolie

5. Kiemgroenten, kiemzaden

6. Supplementen zoals PREbiotica en PRObiotica, maar ook natuurlijke enzymen. Soms ook ontstekingsremmende kruiden.

Prebiotica zijn vezels. Vezels zijn de belangrijkste voedingsbron voor de goede darmbacteriën. Die darmbacteriën zitten bijvoorbeeld in een probiotica. Deze goede darmbacteriën helpen je bij het verteren van voedsel. Ze verdrijven slechte ziekteverwekkende bacteriën, parasieten en schimmels.

Please follow and like us:

Related posts

Leave a Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
YouTube
Instagram