BBrrrrr… Kriebels! Hoofdluis?

Het nieuwe schooljaar staat hier weer voor de deur en iedere moeder met kinderen die op de basisschool zit weet dan ook al: het hoofdluis-seizoen is geopend! Na iedere vakantie doen ze bij mijn dochter op school luizencontrole. Gelukkig wordt het taboe hierop steeds minder: het maakt namelijk niet uit of je haar nu schoon is of niet. Maar toch krijg ik weer spontaan jeuk als ik over dit onderwerp schrijf bbrrrr…

De adviezen over hoe luizen tegen te gaan of te bestrijden zijn zeer verschillend. De ene pakt alle chemische spullen om ze rap te doden. De ander houdt het bij diverse keren per dag uitkammen met de netenkam, omdat de luizen waarschijnlijk al lang weer resistent zijn voor de chemische middelen. Men zegt vaak ook: Gebruik conditioner of anti-klit, daar wordt het haar extra glad van en daar schijnen ze dus niet graag over/in te lopen. Nou wat mij betreft is dat sowieso een goede optie in combinatie met het uitkammen. Een luis legt namelijk gemiddeld 8 eitjes per dag, dus het zijn niet zozeer de beestjes die je moet bestrijden dan wel dat je ervoor moet zorgen dat de eitjes geen kans krijgen. Mijn voorkeur qua conditioner is de Organic Living Company MINT. Deze maakt het haar zacht zònder chemicaliën (ja sorry ik kan het niet vaak genoeg zeggen…) maar veel belangrijker: de munt. Munt zorgt direct voor verkoeling van de hoofdhuid. Dat is heel prettig na al dat kriebelen hihi. Maar wist je dat insecten niet van munt houden? Dus ook de geur in het haar schrikt de beestjes af.

Verder zou ook shampoo aangevuld met wat tea tree druppels erg goed werken tegen luizen, ook preventief!

Preventief zou ik als moeder andere moeders willen adviseren: Zorg voor tea tree druppels in huis. Let wel: essentiële oliën kan je nooit puur aanbrengen! Dus altijd verdunnen. Ik gebruik zelf graag de mini sanitizer aangevuld met tea tree druppels voor: in de nek, achter de oren, op de haarborstel en in de kraag van hun jas. Ik was het haar van mijn meiden niet heel vaak dus daar doe ik eigenlijk alleen een druppeltje bij als het luizenprobleem hardnekkig is, bijvoorbeeld in hun klas.

Tea tree is inmiddels een van de bekendere oliën. Deze olie wordt ook vaak gebruik om de huid weer rustig te krijgen zowel bij mens als dier. Ik ben fan! Al is het alleen al om het feit dat ik op deze manier mijzelf niet verplicht voel dat prikkende spul van de apotheek te gebruiken.

Please follow and like us:

Geef een reactie